Baderorgel

In de schitterende Walburgiskerk te Zutphen staat het beroemde Henrick Bader orgel. Met zijn prachtige renaissanceklanken en zijn laat barokke toevoegingen behoort het tot de fraaiste orgels van Nederland. Daarnaast staat in het koor van de kerk het Ahrendorgel en in de Credo kapel het Hillebrandorgel, een kabinetorgel.

© Fotografie: Tim Wengelaar

Zo’n waardevol bezit schept verantwoordelijkheden. Vandaar dat in 1986 de Stichting Henrick Bader Orgel is opgericht om zorg te dragen voor deze instrumenten, om de orgels goed te onderhouden maar ook om concerten te organiseren zodat iedereen van de klank kan genieten.

Historie

De geschiedenis van het Baderorgel in de Walburgiskerk te Zutphen begint in 1643 als Henrick Bader een orgel oplevert, dat boven de ingang van de Mariakapel is gesitueerd. Het is een 2-klaviers orgel met vrij pedaal en 24 stemmen. In de daaropvolgende eeuwen vindt er regelmatig onderhoud plaats  maar pas in 1815 gebeurt er echt iets. Orgelbouwer Timpe krijgt dan de opdracht het orgel te restaureren en uit te breiden en er wordt besloten het orgel in zijn geheel te verplaatsen naar het koor. Timpe breidt het orgel uit met een bovenwerk en de dispositie wordt ingrijpend gewijzigd en uitgebreid. Het totaal aantal stemmen komt op 39.

Bijna 100 jaar zal het orgel in het koor staan tot 1906, als in het kader van een algehele restauratie van de kerk o.l.v. architect Cuypers besloten wordt het orgel in zijn geheel te verplaatsen. Orgelbouwer Spit krijgt de opdracht het orgel een plek te geven vòòr de toren onder het eerste gewelf.

In 1996 voert orgelbouwer Reil een algehele restauratie uit, waarbij met behoud van het door Timpe aangebrachte bovenwerk de situatie van 1643 uitgangspunt is. Het orgel is nu met zijn 38 stemmen, verdeeld over 3 klavieren en pedaal misschien wel het mooiste orgel uit de late Renaissance dat we in Nederland hebben.

© Fotografie: Tim Wengelaar