Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Workshops Koormuziek Requiem van Brahms

o.l.v. Klaas Stok en Roelien van Wageningen

Helaas hebben we moeten besluiten de workshops en het aansluitende concert te annuleren. U kunt zich hiervoor niet meer aanmelden.

23 september 2022 @ 19:00 25 september 2022 @ 18:30

Aanvang: Vrijdag 23 september 19.00 uur
Prijs deelname workshop + concert: € 75,00

De workshops voor het Requiem van Brahms vinden plaats op vrijdagavond 23 sept en zaterdagochtend en -middag 24 sept in De Proeflokalen en staan onder leiding van Roelien van Wageningen en Klaas Stok. Tijdens de workshops wordt gewerkt aan stemvorming en koorvorming. Er wordt aandacht besteed aan de koorpartijen afzonderlijk. Er is uiteraard ruime aandacht voor de afwerking van alle onderdelen van de mis. Op zaterdagmiddag wordt het stuk in de Walburgiskerk met orgelbegeleiding doorgewerkt.

Op zondagmiddag 25 sept is er om 13.00 uur een generale repetitie in de Walburgiskerk voorafgaand aan het concert om 16.00.

Deelnemers aan de workshop kunnen zich tot uiterlijk 1 september aanmelden door een ticket te bestellen via de website. Na ontvangst van het bedrag ontvangt u uw ticket met alle relevante informatie. U ontvangt dan ook de partituur. Men gaat er vanuit dat u uw partij zelfstandig kunt instuderen.

Wanneer u alvast wilt gaan oefenen, dan kunt u de partituur ook alvast hier vinden.

Programma

Vrijdag 23 septembervan 19.00 uur tot 22.00 uur (Proeflokalen)
Zaterdag 24 septembervan 10.00 uur tot 13.00 uur (Proeflokalen)
van 14.00 uur tot 15.30 uur (Proeflokalen)
van 16.00 uur tot 17.30 uur (Walburgiskerk)
Zondag 25 septembervan 13.00 uur tot 15.00 uur generale repetitie (Walburgiskerk)
vanaf 16.00 uur Concert (Walburgiskerk)

Prijs Workshop: € 75,00. Dit is inclusief lunch op zaterdag en koffie en thee op alle dagen.

Opgeven kan tot 1 september 2022

Op de ticket, die u bestelt, zullen 2 vragen gesteld worden: Welke stemsoort hebt u? En wat uw zangervaring is. Deze informatie kunt u dan mailen naar info@baderorgel.nl.

Workshopleiders

Klaas Stok is organist en dirigent. Als organist won hij vele prijzen en gaf concerten in binnen- en buitenland. Hij is stadsorganist van Zutphen, waar hij het beroemde Bader-orgel bespeelt. Hij is artistiek verantwoordelijk voor de concertserie van de Stichting Henrick Bader Orgel. Hij speelde en dirigeerde vele concerten voor deze stichting en bracht CD’s uit met o.a. de Schübler-Chorãle van J.S. Bach en recentelijk de CD Organ Works met werk van J.P. Sweelinck.


Als dirigent is hij werkzaam bij verschillende professionele koren. Hij was jarenlang als koorleider verbonden aan het Nederlands Kamerkoor. Hij dirigeerde vele concertseries met koormuziek vanaf de zestiende tot de eenentwintigste eeuw, waaronder wereldpremières van Kancheli en Kagel.

Klaas Stok

Sinds 2015 is hij als koorleider verbonden aan het Groot Omroepkoor en sinds 2018 is hij chef-dirigent van het NDR Vocaal Ensemble in Hamburg. Hij programmeert daar een eigen serie, deels in de Elbphilharmonie in Hamburg, met zowel a capella-concerten als werken met orkest. Daarnaast is hij docent koordirectie aan het ArtEZ-conservatorium te Zwolle. 

De alt-mezzosopraan Roelien van Wageningen studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Ook volgde ze masterclasses bij Bernard Kruysen en Miranda van Kralingen. Roelien was als soliste te horen in oratoria en cantates, waaronder de Matthäus-Passion en de Johannes-Passion van J.S. Bach, de Mis in A van J.S. Bach, het Requiem van Mozart, de Petite Messe Solennelle van Rossini en het Requiem van Duruflé.

Roelien van Wageningen heeft een aantal liedrecitals gegeven waarin liederen zijn opgenomen uit verschillende periodes, van barok tot hedendaags repertoire. In Frankrijk zong ze in een vroege opera van Caccini. Roelien zingt tevens in verschillende ensembles en koren, zoals het koor van de Nederlandse Reisopera en het Groot Omroepkoor.

Ein Deutsches Requiem opus 45 – Johannes Brahms (1833-1897)

Brahms componeerde dit werk in 1865-1868. Hij liep al jaren rond met de gedachte een dodenmis te componeren, maar de dood van zijn goede vriend Robert Schumann in 1856, en later het overlijden van zijn moeder in 1865 bracht hem ertoe het werk te voltooien. De titel Deutsches Requiem slaat vooral op de taal, die in tegenstelling tot de gangbare miscomposities niet in het Latijn, maar in het Duits was. Brahms heeft gezegd dat hij als titel ook wel Een menselijk Requiem had willen kiezen.

De klassieke Latijnse dodenmis is een gebed dat de gestorvene begeleidt en hem helpt verlossing te bereiken. Brahms echter schrijft deze mis om de nabestaanden troost te bieden. Hij koos teksten die de nabestaanden helpen hun lijden te verlichten en de onomkeerbaarheid van de dood te accepteren. Dit Requiem is daardoor eerder troostmuziek (voor de nabestaanden) dan treurmuziek. Brahms gebruikte voor deze mis teksten uit het Oude en Nieuwe testament en was zo vrij christelijke dogma’s weg te laten.

Het werk heeft 7 delen en duurt 70 – 80 minuten. De eenheid van de afzonderlijke delen wordt versterkt door telkens terugkerende motieven. De oorspronkelijke begeleiding is voor orkest, later ontstond een versie met 2 piano’s en er zijn meerdere arrangementen voor orgelbegeleiding.

Prijs : 75,00