
- Dit evenement is voorbij.
Concert Requiem van Brahms
o.l.v. Klaas Stok en Erwin Wiersinga, Baderorgel
Helaas hebben we moeten besluiten het concert te annuleren. U kunt zich hiervoor niet meer aanmelden.
25 september 2022 @ 16:00 – 17:30
Aanvang: 16:00 u
Prijs: € 15,00
Ein Deutsches Requiem opus 45 – Johannes Brahms (1833-1897)
Brahms componeerde dit werk in 1865-1868. Hij liep al jaren rond met de gedachte een dodenmis te componeren, maar de dood van zijn goede vriend Robert Schumann in 1856, en later het overlijden van zijn moeder in 1865 bracht hem ertoe het werk te voltooien. De titel Deutsches Requiem slaat vooral op de taal, die in tegenstelling tot de gangbare miscomposities niet in het Latijn, maar in het Duits was. Brahms heeft gezegd dat hij als titel ook wel Een menselijk Requiem had willen kiezen.
De klassieke Latijnse dodenmis is een gebed dat de gestorvene begeleidt en hem helpt verlossing te bereiken. Brahms echter schrijft deze mis om de nabestaanden troost te bieden. Hij koos teksten die de nabestaanden helpen hun lijden te verlichten en de onomkeerbaarheid van de dood te accepteren. Dit Requiem is daardoor eerder troostmuziek (voor de nabestaanden) dan treurmuziek. Brahms gebruikte voor deze mis teksten uit het Oude en Nieuwe testament en was zo vrij christelijke dogma’s weg te laten.
Het werk heeft 7 delen en duurt 70 – 80 minuten. De eenheid van de afzonderlijke delen wordt versterkt door telkens terugkerende motieven. De oorspronkelijke begeleiding is voor orkest, later ontstond een versie met 2 piano’s en er zijn meerdere arrangementen voor orgelbegeleiding.

Klaas Stok is organist en dirigent. Als organist won hij vele prijzen en gaf concerten in binnen- en buitenland. Hij is stadsorganist van Zutphen, waar hij het beroemde Bader-orgel bespeelt. Hij is artistiek verantwoordelijk voor de concertserie van de Stichting Henrick Bader Orgel. Hij speelde en dirigeerde vele concerten voor deze stichting en bracht CD’s uit met o.a. de Schübler-Chorãle van J.S. Bach en recentelijk de CD Organ Works met werk van J.P. Sweelinck.
Als dirigent is hij werkzaam bij verschillende professionele koren. Hij was jarenlang als koorleider verbonden aan het Nederlands Kamerkoor. Hij dirigeerde vele concertseries met koormuziek vanaf de zestiende tot de eenentwintigste eeuw, waaronder wereldpremières van Kancheli en Kagel.
Sinds 2015 is hij als koorleider verbonden aan het Groot Omroepkoor en sinds 2018 is hij chef-dirigent van het NDR Vocaal Ensemble in Hamburg. Hij programmeert daar een eigen serie, deels in de Elbphilharmonie in Hamburg, met zowel a capella-concerten als werken met orkest. Daarnaast is hij docent koordirectie aan het ArtEZ-conservatorium te Zwolle.
Erwin Wiersinga (1962) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en behaalde het Diploma UM orgel met onderscheiding. Ook behaalde hij het UM diploma piano bij Gerben Makkes van der Deijl. Verdere studie volgde hij bij o.a. Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet.
In 2014 is hij, samen met Leo van Doeselaar, benoemd tot titulair organist op het fameuze Arp Schnitger in de Martinikerk te Groningen.
Erwin Wiersinga was van 1997-2019 orgeldocent aan de Universität der Künste te Berlijn en sinds 2009 aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij concerteerde in vele Europese landen alsmede in Korea China en Japan en de USA. In 2007 was hij solist in de Berliner Staatsoper, waar hij de orgelsolo uit de opera Doktor Faust van Busoni o.l.v Daniel Barenboim vertolkte.

Hij was gastdocent aan verschillende conservatoria in Europa alsmede aan het State Conservatory van Beijing, University of Arts en Rikkyo University in Tokyo, en Theological University en Ehwa University in Seoul.
Hij is te beluisteren op verschillende CD’s, waarvan de CD ‘Orgelcultuur in Groningen’, opgenomen met enkele Groningse collega’s, werd bekroond met een Edison. In 2004 nam hij samen met het vocaal ensemble The Gents het Requiem en de Messe Cum Jubilo van Maurice Duruflé op. Deze CD werd in de internationale pers zeer lovend ontvangen en in het franse Classic Today opgenomen in de top 10 van beste CD’s in 2005. In de USA werd de CD onderscheiden met de Classic Internet Award. Ook verscheen het complete orgelwerk van Jehan Alain, opgenomen met collega Leonore Lub voor de NCRV radio op CD.
Erwin Wiersinga is regelmatig actief in verschillende orkesten waaronder het Concertgebouworkest. In die hoedanigheid werkte hij met dirigenten als Mariss Jansons, Ricardo Chailly, Ivan Fischer, Philippe Herreweghe, Sir Colin Davis en Leonard Slatkin. In 2016 speelde hij de Amerikaanse première van het stuk Theatrum Bestiarium van Detlef Glanert met het Concertgebouworkest in de Carnegie Hall te New York. Hij is organist op het Hinsz-orgel in de Catharinakerk te Roden.
De concerten van Stichting Henrick Baderorgel worden mogelijk gemaakt door donateurs, sponsoren, Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Zutphen.