Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Marktconcert

27 augustus 2022 @ 17:00 17:45


Murni Suwetja, sopraan en Gonny van der Maten, Baderorgel

Aanvang: 17:00 uur
Toegang: vrije gift bij de uitgang

Het laatste marktconcert van deze zomer wordt uitgevoerd door organist Gonny van der Maten en sopraan Murni Suwetja. Het concert is een programma rond teksten uit de Navolging van Christus, van Thomas à Kempis (1380-1471), getoonzet door Hendrik Andriessen. Thomas à Kempis was een volgeling van Geert Grote, een voortrekker van de Moderne Devotie. Deze beweging ontstond in de kerk van de Middeleeuwen n.a.v. misstanden in de geestelijkheid en de kerkelijke leiding. Verder o.a. sonnetten van Jacques Baartmans.

Het idee voor deze muzikaal-poëtische podcast is ontstaan tijdens de lockdown. In 2021 stonden we stil bij het 550ste sterfjaar van de laatmiddeleeuwse kanunnik, monnik en mysticus Thomas a Kempis. De muziek die op dit concert klinkt is een eerbewijs aan zijn denkbeelden en een weergave van zijn zoeken en streven naar een nieuwe innigheid.

Vele mensen in het verleden en heden, uit allerlei spirituele richtingen, voelden en voelen zich door Thomas’ denkbeelden geïnspireerd. Menig componist heeft zich bezig gehouden met teksten van Thomas a Kempis, waaronder ook Hendrik Andriessen. Hij schreef vier liederen op teksten uit het beroemde boek van Thomas: De navolging van Christus.
Deze vier liederen zullen in dit concert klinken en vormen de leidraad voor het gehele programma. Ook zullen er sonnetten van Jacques Baartmans klinken, die speciaal voor Magna Res est Amor zijn geschreven.

Murni Suwetja en Gonny van der Maten

Murni Suwetja studeerde zang aan het conservatorium in Arnhem.
Na haar 1e fase diploma te hebben behaald studeerde zij verder aan het conservatorium van Rotterdam.
Tijdens deze masterstudie specialiseerde zij zich in het West-Europese Kunstlied.

Zij zingt als freelancer bij verschillende professionele ensembles zoals de Nederlandse Bachvereniging, het Omroepkoor, Kammerchor Stuttgart en zo nu en dan bij Collegium Vocale Gent en Kammerchor München.

Daarnaast heeft ze meegewerkt aan vele operaproducties, o.a. van de Nationale Reisopera en Opera Trionfo. Ook als solist wordt zij regelmatig gevraagd door verschillende oratoriumverenigingen in Nederland.

Met Marien van Staalen heeft zij al eerder samengewerkt, op het programma stond toen onder andere zijn eigen bewerking voor strijkersensemble van Poulenc’s La Courte Paille. Hiervan zal nog een CD worden opgenomen in een uitvoering met strijkkwartet. Met pianist Mark Toxopeus heeft zij een concertserie opgericht waarmee zij in Wageningen wereldberoemd zijn geworden

Gonny van der Maten is haar hele leven al geboeid door het orgel, de menselijke stem en combinaties daarvan. Beroepsmatig heeft dat geresulteerd in activiteiten als concertorganist, cantor-organist, dirigent, repetitor en docent. Ook componeert zij en draagt zij teksten voor.

Gonny werd geboren in Amsterdam, waar zij ook haar orgel- en kerkmuziekopleiding aan het Sweelinck Conservatorium volgde. Aanvullende studies waren Improvisatie en Koordirectie.

Momenteel is zij cantor-organist van de Evangelisch-Lutherse kerk te Ede, orgeldocente aan de Bachschool Soest en bestuurslid van de Stichting J.P. Sweelinck prijs, die jonge organisten aanmoedigt in hun professionele loopbaan. Tevens was zij bestuurslid en voorzitter van de Andriessen/De Klerk Stichting te Haarlem.

Haar belangstelling gaat uit naar muziek uit een zeer brede periode, van Renaissance tot heden.

Op 13 februari van dit jaar werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar verdiensten in de Nederlandse wereld van de klassieke muziek.

De concerten van Stichting Henrick Baderorgel worden mogelijk gemaakt door donateurs, sponsoren, Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Zutphen.

Programma