Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Orgelimprovisatie door organist Geert Bierling op filmklassieker Shoes uit 1916

7 oktober 2022 @ 20:00 21:30


Geert Bierling, Baderorgel

Aanvang: 20:00 uur
Toegang: € 12,-

Op vrijdag 7 oktober presenteren filmhuis Luxor en de Stichting Henrick Baderorgel een uniek filmconcert in de Walburgiskerk. Op het programma staat de filmklassieker Shoes van Loïs Weber. Geert Bierling, stadsorganist van Rotterdam zal tijdens de film live improviseren.

Het melodrama Shoes volgt een winkelmeisje dat zo arm is dat ze geen schoenen kan kopen, en zo in de verleiding komt om zich te prostitueren. Ze wordt ziek doordat ze met haar kapotte schoenen door de regen loopt. Uiteindelijk zwicht ze voor een aanbod van een man in het cabaret The Blue Goose.

Shoes was tientallen jaren verloren en ongezien, totdat het Nederlands Filmmuseum in 1990 een unieke nitraatkopie vond. De film is in 2010 digitaal opnieuw gerestaureerd en behoort tot het belangrijkste audiovisuele erfgoed van de VS. Vanwege het onderwerp is de film na de MeToo-beweging extra in de belangstelling komen te staan. Het concert wordt ingeleid door Joyce Roodnat, redactrice van NRC-handelsblad. Haar specialisatie is film, ze recenseert films, toneel en boeken.

Geert Bierling (1956) studeerde de hoofdvakken orgel, piano en clavecimbel aan het Rotterdams Conservatorium en beiaard aan de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht. Op zijn achttiende jaar werd hij vaste bespeler van het historische Bätz/Witte orgel in de Oude of Pelgrimvaderskerk te Rotterdam Delfshaven.

Hij is eerste prijswinnaar van het Albert Schweitzer Orgelconcours (1978), won de derde prijs op orgelpositief tijdens het Festival Musica Antiqua in Brugge. Werd in 1989 onderscheiden met een zilveren medaille door de Parijse Academie ‘Arts, Sciences, Lettres’ voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Geert Bierling (foto: Caroline Pieterse)

Sinds 1990 is hij stadsbeiaardier van Rotterdam en was hij vanaf 1996 tot en met de zomer van 2022 stadsorganist van Rotterdam en bespeelde in die functie het Standaart-concertorgel in de Burgerzaal van het Stadhuis en het vier klaviers Flentrop orgel in Concertgebouw De Doelen. Vele jaren was hij hoofdvakdocent orgel en clavecimbel aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Deze functie legde hij in 2009 neer om meer tijd te kunnen besteden aan onderzoek naar de achttiende-eeuwse klaviertranscripties rondom Bach, Händel, Walther & Vivaldi en de uitvoering daarvan.

Geert Bierling was tot 2014 als artistiek leider verbonden aan het Festival Rotterdamse Orgeldagen. Als clavecinist, organist en harmoniumspeler treedt hij regelmatig op als solist en in ensemble verband met musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het New Trombone Collective. Daarnaast is Geert Bierling ook actief als improvisator op orgel, piano en harmonium bij klassieke zwijgende films. www.geertbierling.nl

De concerten van Stichting Henrick Baderorgel worden mogelijk gemaakt door donateurs, sponsoren, Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Zutphen.

€12