Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Concert Baderorgel en saxofoon

20 juni 2021 @ 16:00 17:00


Dineke Nauta, saxofoon en Laurens de Man, Baderorgel

Aanvang: 16:00 uur
Toegang: € 12,- (Reserveren vooraf is noodzakelijk)

Dineke Nauta

Dineke Nauta (1992) studeerde van 2008 t/m 2010 klassiek saxofoon in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Zij vervolgde haar studie bij Arno Bornkamp aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2017 sloot zij met een 9,5 haar Master af in klassiek saxofoon en kamermuziek. 
In 2010 won Dineke een 2e prijs en de Publieksprijs in de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours. Tijdens het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland in 2011 won zij een eerste prijs.

Dineke speelt in het Ebonit Saxophone Quartet waarmee zij in veel gerenommeerde zalen als het Concertgebouw in Amsterdam, De Singel in Antwerpen, Musikverein in Wenen, Liszt Academy Solti Hall in Budapest, het Konzerthaus in Berlijn en het Mozarteum in Salzburg speelde. Ook nam zij met Ebonit deel aan festivals en concoursen als het Verbier Festival in Zwitserland, de Dutch Classical Talent Tour en Award en won zij prijzen op internationale concoursen als het Kamermuziekconcours Almere, Orlando Concours en het Salieri-Zinetti Concours. Het kwartet studeerde aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. De debuut-cd van het kwartet ‘The Last Words Of Christ’ (Challenge, 2016) werd genomineerd voor een Edison Klassiek. 
Dineke maakt daarnaast deel uit van het Nederlands Saxofoon Octet met wie zij onlangs de cd ‘Canto Ostinato’ uitbracht op het label Cobra Records. 

Laurens de Man

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) is een veelzijdig musicus, actief als pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband. Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, bij resp. David Kuyken, Jacques van Oortmerssen († 2015), Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Van 2012 tot 2017 volgde hij aan dit instituut ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel; in 2017 deed hij masterexamen piano. In 2014 behaalde hij voor beide instrumenten cum laude zijn bachelordiploma.
Van 2017 tot 2019 studeerde hij aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel).
Laurens volgde masterclasses bij onder andere Willem Brons, Elisabeth Leonskaja, Pascal Devoyon, Abdel Rahman el Bacha en Rudolf Jansen, voor orgel bij o.a. Olivier Latry en Lorenzo Ghielmi (Jong Talentklas Orgelacademie Haarlem 2010).

Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht en speelde hij Bach in samenwerking met een VJ en dansers. Ook speelde hij Bach in De Wereld Draait Door. Laurens vertolkte Bach’s beruchte Goldbergvariaties en speelde verschillende andere Bachprogramma’s, o.a. in het Orgelpark te Amsterdam. In 2016 won hij een vierde prijs (eerste en derde niet uitgereikt) tijdens het Internationaler Klavierwettbewerb “J.S. Bach” in Würzburg. In november 2017 verscheen een piano-CD met klavierwerken van Bach. In de Bachkliniek, een initiatief van theatermaakster Jacqueline Hamelink (Sounding Bodies), speelde Laurens in augustus 2019 Bach’s muziek in bijzondere 1-op-1-concerten.

Als pianist won hij in 2009 tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag een eerste prijs, waarna hij met andere laureaten tournees maakte door de VS, Canada en Costa Rica (2012). In 2016 won hij het Govert van Wijn Orgelconcours te Maassluis. In augustus 2017 won hij zowel de eerste prijs, de publieksprijs als de Jan Welmersprijs tijdens de International Martini Organ Competition in Groningen. In april 2018 won hij zowel een studiebeurs van de Stichting Kunst aan de Dijk Kortenhoef als de Sweelinck-Mullerprijs, een prijs voor veelbelovende organisten. In september 2019 won hij de eerste prijs bij het Silbermann-Orgelwettbewerb in Freiberg; daarmee mag hij zich “Young ECHO-Organist of the Year 2020” noemen, wat resulteert in concertuitnodigingen in heel Europa.

Sinds 2012 is hij pianist van het Chimaera Trio, dat veelvuldig optreedt en prijzen won bij de Storioni Ensemblewedstrijd in ’s-Hertogenbosch en het Tristan Keuris Kamermuziekconcours in Amersfoort (beide 2013). Voor dit trio arrangeert Laurens ook regelmatig muziek, van Pachelbel tot Mahler. Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt.

Programma “Fantasia”
1. Michael Praetorius (1571-1621) – Suite de Bransles (uit: Terpsichore, 1612) bewerking voor 
 sopraansaxofoon en orgel

2. Jehan Alain (1911-1940) – Trois mouvements pour flûte et piano bewerking voor sopraansaxofoon en orgel

3. Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Fantasia in G, BWV 571 voor orgel solo

4. Georg Philipp Telemann (1681-1767) – Fantasia nr. 11 in G-majeur voor fluit solo bewerking voor altsaxofoon solo

5. Jehan Alain – Deuxième Fantaisie voor orgel solo

6. Georg Philipp Telemann – Fantasia nr. 12 in g-mineur voor fluit solo bewerking voor altsaxofoon solo

7. Johann Sebastian Bach – Fantasia sopra “Komm, heiliger Geist, Herre Gott”, BWV 651, voor orgel solo

8. Johann Sebastian Bach – “An Wasserflüssen Babylon”, BWV 653 versie voor altsaxofoon en orgel

9. Eugène Bozza (1905-1991) –  Aria voor altsaxofoon en orgel

Jehan Alain – Aria voor orgel solo   

10. Francis Poulenc (1899-1963) – Uit: Suite Française 
I Bransle de Bourgogne
IV Complainte
VII Carillon
bewerking voor sopraansaxofoon en orgel, naar de versies voor blazersensemble en piano

€12