Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Orgelconcert

23 mei 2021 @ 16:00 17:00


Euwe en Sybolt de Jong, Baderorgel 4-handig

Aanvang: 16:00 uur
Toegang: € 12,- (Reserveren vooraf is noodzakelijk)

Euwe en Sybolt de Jong

DeJongDeJong

De broers Euwe en Sybolt de Jong vormen sinds 2005 een orgelduo. In de afgelopen jaren verscheen een – nationaal en internationaal geprezen – serie cd’s met arrangementen voor orgel vierhandig van cantatedelen van J.S. Bach. De serie is gevorderd tot acht titels. Het muziektijdschrijft Luister waardeerde in november 2015 de zevende cd (Grote Kerk, Zwolle) met een 10. De achtste cd (Grote Kerk, Leeuwarden) werd door de Concertzender verkozen tot Bachcd van het jaar 2018. 

Ze spelen Bach……..maar dan anders!

Euwe de Jong (1956) heeft aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen de hoofdvakken orgel bij Wim van Beek en Theorie der Muziek bij Rein Ferwerda gestudeerd. In 1982 behaalde hij het diploma uitvoerend musicus orgel en 1985 het einddiploma Theorie der Muziek. Euwe de Jong is werkzaam als hoofddocent muziektheoretische vakken aan het Conservatorium van Utrecht. 

Sybolt de Jong (1961) heeft orgel bij Wim van Beek en Johan Beeftink en klavecimbel bij Jacques Ogg gestudeerd aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen. In 1982 behaalde hij het diploma docerend musicus voor orgel en in 1985 het diploma uitvoerend musicus voor klavecimbel. Als docent orgel, klavecimbel en ensemblespel is Sybolt de Jong van 1992 tot 2011 verbonden geweest aan het ICO, centrum voor kunst en cultuur te Assen. Hij is werkzaam als componist, docent en arrangeur.

DeJongDeJongPlus
In de ‘slipstream’ van Bach-vierhandig trekken de broers DeJongDeJong meer registers open. Met een steeds wisselende ‘Plus’ vormt het orgel- en harmoniumduo interessante combinaties: een saxofoon, een altviool of cello, van een enkele zanger tot twee vocale kwartetten, extra harmoniumspelers, een dichter en zelfs een trapezeduo. Het repertoire voor de diverse ensembles en bezettingen wordt op maat gearrangeerd en gecomponeerd door de broers en andere componisten. 

DeJongDeJongPlus nam inmiddels vijf cd’s op: 
Folksong (DJDJ harmoniums plus 3 zangers)
Carols (DJDJ harmoniums plus 4 zangers en altviool)
Hymns (DJDJ harmoniums plus 4 zangers en altviool)
Koffers vol met Bach (DJDJ kofferharmoniums plus 8 zangers, 2 extra kofferspelers, cello)
Kerst in Contrast (DJDJ harmoniums plus 8 zangers, altviool)
De cd’s Folksong en Carols kregen respectievelijk in 2011 en 2012 van het Dagblad van het Noorden de titel ‘op één na beste productie van het jaar’. Hymns werd in het vakblad gewaardeerd met een 9.  Koffers vol met Bach werd door luisteraars van de Concertzender verkozen tot Bach-cd van het jaar 2019.
Tussen 2012 – 2020 trad DeJongDeJongPlus regelmatig in diverse samenstellingen op in het programma ‘Spiegelzaal’, een live-uitzending op Radio 4 vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw te Amsterdam.

€12