Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het jaarlijkse Bachconcert

11 september 2022 @ 16:00 17:00


Organist Klaas Stok verzorgt het jaarlijkse Bachconcert
Altijd weer een feest, het jaarlijkse Bachconcert, Bach en Bader in de Walburgiskerk. Het concert is een eerbetoon aan de grootste componist van orgelmuziek die ooit geleefd heeft: Johann Sebastian Bach. Bij zijn benoeming tot organist van de Walburgiskerk in 1969, startte Bert Matter deze fraaie traditie. Zijn opvolger Klaas Stok zet dit al vele jaren met verve voort. Het is de afsluiting van het ‘Open Monumentenweekend’. Voorafgaand aan dit concert kunt u de Walburgiskerk en de orgelgalerij tot 15.30 uur bekijken.

Aanvang: 16:00 uur
Toegang: € 12,-

Klaas Stok
Als organist won hij vele prijzen en gaf concerten in binnen- en buitenland. Hij is stadsorganist van Zutphen, waar hij het beroemde Baderorgel bespeelt. Hij is artistiek verantwoordelijk voor de concertserie van de Stichting Henrick Bader Orgel. Hij speelde en dirigeerde vele concerten voor deze stichting en bracht een aantal CD’s uit met o.a. de Schübler Choräle van J.S. Bach en de CD Organ Works met werken van J.P. Sweelinck.

Als dirigent is hij werkzaam bij verschillende professionele koren. Hij was jarenlang als koorleider verbonden aan het Nederlands Kamerkoor. Hij dirigeerde vele concertseries met koormuziek vanaf de zestiende tot de eenentwintigste eeuw, waaronder wereldpremières van Kancheli en Kagel. Van 2015 tot 2020 was hij als koorleider verbonden aan het Groot Omroepkoor en sinds 2018 is hij chef-dirigent van het NDR Vokal Ensemble in Hamburg. Hij programmeert daar een eigen serie, deels in de Elbphilharmonie in Hamburg, met zowel a capella-concerten als werken met orkest.

Klaas Stok was regelmatig te gast bij andere professionele koren, zoals het Iers Nationaal Kamerkoor, het Vlaams Radiokoor, Cappella Amsterdam, het SWR-vocaal Ensemble, Chorwerk Ruhr en het koor van de Bayerische Rundfunk te München. Daarnaast is hij docent koordirectie aan het ArtEZ-conservatorium te Zwolle.

De concerten van Stichting Henrick Baderorgel worden mogelijk gemaakt door donateurs, sponsoren, Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Zutphen.

Programma

1. Uit de Leipziger Choräle:
Komm, Gott, Schöpfer, Heiliger Geist, BWV 667
In organo pleno, con pedale obligato

2. Herr Jesu Christ, dich zu uns wend’
a. a 2 claviers et pédale, BWV 709
b. Choral, BWV 726
c. Uit de Leiziger Choräle: Trio super Herr Jesu Christ, BWV 655
à 2 claviers et pédale

3. Uit de Leipziger Choräle:
Von Gott will ich nicht lassen, BWV 658
Il canto fermo nel pedale

4. Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’
a. Bicinium, BWV 711
b. Choral, BWV 715
c. Uit de Leipziger Choräle: BWV 663
à 2 claviers et pédale,
il canto fermo nel tenore

5. Praeludium in c-moll, BWV 546A

6. Sei gegrüßet, Jesu gütig, BWV 768
a diverse partita

7. Fuge in c-moll, BWV 546B

€12