Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het jaarlijkse Bachconcert

10 september 2023 @ 16:30 17:30


Organist Klaas Stok verzorgt het jaarlijkse Bachconcert
Altijd weer een feest, het jaarlijkse Bachconcert, Bach en Bader in de Walburgiskerk. Het concert is een eerbetoon aan de grootste componist van orgelmuziek die ooit geleefd heeft: Johann Sebastian Bach. Bij zijn benoeming tot organist van de Walburgiskerk in 1969, startte Bert Matter deze fraaie traditie. Zijn opvolger Klaas Stok zet dit al vele jaren met verve voort. Het is de afsluiting van het ‘Open Monumentenweekend’. Voorafgaand aan dit concert kunt u de Walburgiskerk tot uiterlijk 15.30 uur bekijken.

Aanvang: 16:30 uur
Toegang: Entreetickets online € 12,50 en aan de kassa € 15,00.

Klaas Stok
Als organist won hij vele prijzen en gaf concerten in binnen- en buitenland. Hij is stadsorganist van Zutphen, waar hij het beroemde Baderorgel bespeelt. Hij is artistiek verantwoordelijk voor de concertserie van de Stichting Henrick Bader Orgel. Hij speelde en dirigeerde vele concerten voor deze stichting en bracht een aantal CD’s uit met o.a. de Schübler Choräle van J.S. Bach en de CD Organ Works met werken van J.P. Sweelinck.

Als dirigent is hij werkzaam bij verschillende professionele koren. Hij was jarenlang als koorleider verbonden aan het Nederlands Kamerkoor. Hij dirigeerde vele concertseries met koormuziek vanaf de zestiende tot de eenentwintigste eeuw, waaronder wereldpremières van Kancheli en Kagel. Van 2015 tot 2020 was hij als koorleider verbonden aan het Groot Omroepkoor en sinds 2018 is hij chef-dirigent van het NDR Vokal Ensemble in Hamburg. Hij programmeert daar een eigen serie, deels in de Elbphilharmonie in Hamburg, met zowel a capella-concerten als werken met orkest.

Klaas Stok was regelmatig te gast bij andere professionele koren, zoals het Iers Nationaal Kamerkoor, het Vlaams Radiokoor, Cappella Amsterdam, het SWR-vocaal Ensemble, Chorwerk Ruhr en het koor van de Bayerische Rundfunk te München. Daarnaast is hij docent koordirectie aan het ArtEZ-conservatorium te Zwolle.

De concerten van Stichting Henrick Baderorgel worden mogelijk gemaakt door donateurs, sponsoren, Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Zutphen.

Programma

Delen uit het “Dritter Teil der Klavierübung” (“Orgelmis”)

1. Praeludium pro Organo pleno, BWV 552,1

2. Kyrie, Gott Vater in Ewigkeit, alio modo, BWV 672
Christe, aller Welt Trost, BWV 673
Kyrie, Gott heiliger Geist, BWV 674

3. Allein Gott in der Höh sei Ehr, BWV 675
a 3, Canto fermo in Alto

4. Dies sind die heilgen zehn Gebot, BWV 678
à 2 Clav. et Ped. Canto fermo in Canone

5. Wir Glauben all an einen Gott, BWV 680
In Organo pleno con Pedale

6. Vater unser im Himmelreich, BWV 682
à 2 Clav. et Pedal e Canto fermo in Canone

7. Christ, unser Herr, zum Jordan kam, BWV 684
à 2 Clav. e Canto fermo in Pedale

8. Aus tiefer Not schrei ich zu dir, BWV 687
a 4, alio modo, manualiter

9. Jesus Christus, unser Heiland, der von uns den Zorn Gottes wandt, BWV 688
à 2 Clav. e Canto fermo in Pedale

10. Fuga a 5 con pedale pro Organo Pleno, BWV 552,2