Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filmconcert met stomme film ‘Rosita’ en orgelimprovisatie i.s.m. Luxor theater

29 september 2023 @ 20:00 21:30

Rosita, Ernst Lubitsch, VS 1923, 90 min.

100 jaar na de première op 3 september 1923 is deze eerste Amerikaanse film van regisseur Ernst Lubitsch, bijgenaamd de King of Comedy, te zien in de Walburgiskerk, live op het Henrick Baderorgel begeleid door Geerten van de Wetering.

Actrice Mary Pickford (1892-1979), kindsterretje van arme ouders maar uitgegroeid tot de machtigste vrouw in Hollywood, oprichtster samen met Douglas Fairbanks, Charlie Chaplin en D.W. Griffith van filmstudio United Artists, wilde op haar 30ste geen kinderrollen meer spelen. Ze liet daarom Ernst Lubitsch, ’s werelds beste regisseur, uit Duitsland overkomen om onder zijn regie haar filmcarrière een nieuwe richting op te sturen. 

De film die ze maakten was Rosita. Het publiek was enthousiast, maar Pickford zelf niet. Ze dwong af dat de film nooit meer vertoond mocht worden en ging zelfs zover filmkopieën op te kopen en te vernietigen. Door een in een Russisch filmarchief teruggevonden kopie, slaagde het Museum of Modern Art uit New York erin de film in 2018 te restaureren. In 2019 maakte hij een schitterende tour langs filmfestivals in Amerika en Europa. Dankzij het Luxor Theater en de Stichting Henrick Baderorgel is Rosita nu ook in Nederland te bewonderen. 

Organist Geerten van de Wetering (1985) weet met uitdagende en verrassende programma’s en samenwerkingen het orgel op een veelzijdige manier te presenteren. Naast optredens als solist combineert hij het orgel regelmatig met andere kunstvormen, zoals film, dans, elektronische muziek of video-art. Improvisatie en hedendaagse muziek vormen een belangrijk onderdeel van zijn spel. In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem, eerder was hij finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). Geerten werkte mee aan tientallen premières van nieuwe werken, zowel solo als in ensembleverband, van o.a. Kate Moore, Klaas de Vries, Oene van Geel en Willem Boogman. Hij is als organist verbonden aan het Herz Ensemble en de Residentie Bach Ensembles, waarmee hij o.a. de maandelijkse Bachcantatediensten in de Kloosterkerk uitvoert. Geerten concerteert in binnen- en buitenland en werkt geregeld mee aan radio- en CD-opnames. CD’s waarop zijn spel te horen is werden in de pers enthousiast ontvangen. Ook componeert hij, recent zijn enkele werken van hem uitgegeven.

Geertgen van de Wetering

Geerten is organist van de Kloosterkerk in Den Haag, dirigent van het Woerdens Kamerkoor en artistiek adviseur van Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en Podium21. Hij studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel volgde hij een postgraduale aan de Universität der Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Daarnaast ontving hij lessen van Ansgar Wallenhorst (improvisatie) en Wiecher Mandemaker (koordirectie).

Entree: €12,50 online en €15,00 aan de kassa