Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Langs de IJssel

20 september 2020 @ 16:00 17:30


Francine van der Heijden, sopraan en Dirk Luijmes, Baderorgel en harmonium
Onderdeel van de muzikale Elfstedentocht die het duo door heel Nederland maakt. Muziek uit en rondom Zutphen van o.a. J.G. Bastiaans, J.Brandts Buys èn nieuw werk van Bert Matter.

Aanvang: 16:00 uur
Toegang: € 15,- (Reserveren vooraf is noodzakelijk)

Op zondag 20 september doet de muzikale productie Een muzikale Elfstedentocht de Walburgiskerk in Zutphen aan, met het programma “Langs de IJssel”.

Nu verre reizen zijn afgeraden, blijven sopraan Francine van der Heijden en toetsenist Dirk Luijmes dit concertseizoen dichtbij huis. Ze doen elf verschillende locaties in Nederland aan, waar ze muziek laten horen uit de provincie waarin ze zich op dat moment bevinden. Luijmes neemt het ‘oer-Hollandse’ harmonium mee, maar laat ook een deel van Neerlands orgelpracht horen. Tijdens hun muzikale Elfstedentocht doorkruisen ze tegelijkertijd de vaderlandse muziekgeschiedenis en leggen ze onbekende schatten van eigen bodem bloot. In elf verschillende concerten klinken werken van vroegbarokke kapelmeesters, dansante stukken van hofcomponisten, vergeten klassieke pareltjes, romantische karakterstukken en versere Hollandse noten. Op het programma in Zutphen staan werken op het programma van de familie Brandts Buys, Johannes Gijsbertus Bastiaans (uit Wilp), Liselore Gerritsen (uit Wichmond) én een werk dat Bert Matter speciaal voor deze gelegenheid schreef, op tekst van Ida Gerhardt, die in Warnsveld overleed. 

Francine van der Heijden en Dirk Luijmes

Sopraan Francine van der Heijden studeerde in Maastricht, Den Haag en Londen. Sinds haar examen Uitvoerend Musicus aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in 1994, werkte Francine intensief samen met dirigent Ton Koopman. Ook soleerde zij voor dirigenten als Jaap van Zweden, Frans Brüggen en Christian Zacharias. Francine heeft tal van opnamen en televisieregistraties op haar naam staan. Onder leiding van Jed Wentz werkte zij mee aan een serie opnames van Mozart-opera’s. Op het podium vertolkte zij verschillende operarollen en werkte ze mee aan diverse premières van nieuw werk van o.a. Andriessen, Sciarrino en Van Rossem. Tijdens de begrafenisplechtigheid van Z.K.H. Prins Claus in de Grote Kerk in Delft zong Francine de sopraansolo in delen van het Requiem van Mozart. 

Na zijn conservatoriumopleiding (orgel, klavecimbel, kerkmuziek) bij o.a. Bert Matter en universiteitsstudie (muziekwetenschap) is Dirk Luijmes op diverse terreinen in de muziekwereld actief. Hij won prijzen bij verschillende (inter)nationale orgelconcoursen. De laatste decennia profileert hij zich als professioneel harmoniumspeler. Meer dan vijfentwintig componisten (onder wie Willem Breu­ker, Daan Manneke en Guus Janssen) schreven werken voor hem. Hij speelde in het Concertgebouw te Amsterdam, de Musikverein in Wenen en Teatro Colon (Buenos Aires). In 2010 verzorgde hij in Carnegie Hall (New York) de Amerikaanse première van het voor hem geschreven First Harmonium Concerto van Martijn Padding, begeleid door het ASKO-Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw. In 2019 bracht Quintone zijn 4-cdbox Harmonium Atlas uit, die in het vakblad Luister een 10 kreeg. €15