Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Marktconcert

2 juli 2022 @ 17:00 17:45


Roelien van Wageningen, mezzosopraan en Klaas Stok, Baderorgel

Aanvang: 17:00 uur
Toegang: vrije gift bij de uitgang

Traditioneel wordt de marktdag in Zutphen op zaterdagen in juli en augustus afgesloten in de Walburgiskerk met een Marktconcert op het Baderorgel. Het marktconcert op 2 juli zal uitgevoerd worden door mezzosopraan Roelien van Wageningen en Klaas Stok op het baderorgel. Ter afsluiting van het concert worden om 18.00 uur ook de klokken van de Walburgiskerk geluid.

De mezzosopraan Roelien van Wageningen studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Ook volgde ze masterclasses bij Bernard Kruysen en Miranda van Kralingen. Roelien was als soliste te horen in oratoria en cantates, waaronder de Matthäus-Passion en de Johannes-Passion van J.S. Bach, de Mis in A van J.S. Bach, het Requiem van Mozart, de Petite Messe Solennelle van Rossini en het Requiem van Duruflé. Roelien van Wageningen heeft een aantal liedrecitals gegeven waarin liederen zijn opgenomen uit verschillende periodes, van barok tot hedendaags repertoire. In Frankrijk zong ze in een vroege opera van Caccini. Roelien zingt tevens in verschillende ensembles en koren, zoals het koor van de Nederlandse Reisopera en het Groot Omroepkoor.

Roelien van Wageningen

Klaas Stok

Klaas Stok
Als organist won hij vele prijzen en gaf concerten in binnen- en buitenland. Hij is stadsorganist van Zutphen, waar hij het beroemde Baderorgel bespeelt. Hij is artistiek verantwoordelijk voor de concertserie van de Stichting Henrick Bader Orgel. Hij speelde en dirigeerde vele concerten voor deze stichting en bracht onlangs een CD met de orgelwerken van J.P. Sweelinck uit.
Als dirigent is hij werkzaam bij verschillende professionele koren. Hij was jarenlang als koorleider verbonden aan het Nederlands Kamerkoor. Hij dirigeerde vele concertseries met koormuziek vanaf de zestiende tot de eenentwintigste eeuw, waaronder wereldpremières van Kancheli en Kagel. Van 2015 tot 2020 was hij als koorleider verbonden aan het Groot Omroepkoor en sinds 2018 is hij chef-dirigent van het NDR Chor in Hamburg. Hij programmeert daar een eigen serie, deels in de Elbphilharmonie in Hamburg, met zowel a capella-concerten als werken met orkest. Ook maakt hij opnames voor radio en CD.

Klaas Stok was regelmatig te gast bij andere professionele koren, zoals het Iers Nationaal Kamerkoor, het Vlaams Radiokoor, Cappella Amsterdam, het SWR-vocaal Ensemble, Chorwerk Ruhr en het koor van de Bayerische Rundfunk te München. Daarnaast is hij docent koordirectie aan het ArtEZ-conservatorium te Zwolle.

Programma

Vader en (peet)zoon
(Telemann was de peetvader van C.P.E. Bach)

1. J.S. Bach (1685-1750)
– Praeludium en Fuga in e-moll, BWV 533

2. G. Phillip Telemann (1681-1767)
– uit: Der Harmonische Gottesdienst:
Kantate am 1. Pfingstfeiertage “Zischet nur, ihr feurigen Zungen”

3. C. Phillip E. Bach (1714-1788)
– uit het “Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach”
i. Menuet (C.P.E. Bach)
ii. Musette (C.P.E.Bach)
iii. Polonaise (C.P.E.Bach)
iv. Bist du bei mir (J.S. Bach)

4. Hendrik Andriessen (1892-1981)
– Thema met Variaties

5. Jurriaan Hendrik Andriessen (1925-1996)
– Vier Reviusliederen voor Mezzo-sopraan en orgel