Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Marktconcert

23 juli 2022 @ 17:00 17:45


Dennis Vallenduuk, Baderorgel met medewerking van Vocaal Ensemble Esquire

Aanvang: 17:00 uur
Toegang: vrij, vrije gift na afloop

Op zaterdag 23 juli kunt u om 17.00 uur in de Walburgiskerk komen luisteren naar het vierde Marktconcert van dit seizoen. Organist Dennis Vallenduuk en Vocaal Ensemble Esquire zullen u verrassen met een interessant programma. De serie marktconcerten zijn vrij te bezoeken, u kunt na afloop een vrije gift geven.  

Dennis Vallenduuk studeerde orgel aan het conservatorium van de Saxion Hogeschool Enschede en behaalde zowel het Eerste als het Tweede Fase-diploma orgel. Hiernaast studeerde hij kerkmuziek, kreeg hij koordirectielessen en volgde improvisatielessen. In 2007 won hij het Nationaal Improvisatieconcours in het Orgelpark te Amsterdam en in 2008 nam hij deel aan het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem. Sinds 2014 is hij als organist en dirigent gregoriaans verbonden aan de Plechelmusbasiliek te Oldenzaal, waar hij het Witte-orgel uit 1889 bespeelt en is hij werkzaam als componist.

Dennis Vallenduuk

Esquire is in 2014 ontstaan uit het Stadsjongenskoor Oldenzaal, waar het nog steeds een afdeling van is. Het initiatief werd genomen door vier leden van het Jongemannenkoor, die daar vanwege hun leeftijd geen lid meer van konden blijven. In de toekomst zullen meer leden van het Jongemannenkoor de overstap naar Esquire maken, waardoor het ledental op een natuurlijke wijze zal toenemen. Esquire staat onder leiding van Dennis Vallenduuk.

Het repertoire van Esquire is, ondanks het jonge bestaan van het koor, uiterst veelzijdig. De afgelopen jaren zong het koor zowel gregoriaans als hedendaagse popsongs, Italiaanse en Franse madrigalen en romantische liederen. Esquire beperkt zich niet tot mannenkoormuziek; ook muziek voor gemengd koor staat op de lessenaar. Het voortdurend aanvullen en vernieuwen van het repertoire is een uitdaging die Esquire niet uit de weg gaat.

Programma

Hendrik Andriessen (1892-1981) – Thema met variaties

Jan Nieland (1903-1963) – Ave Maria

Hendrik Andriessen – Aria

Jan Nieland – Salve Regina

Hendrik Andriessen – Toccata

Andriessen en Nieland zijn twee belangrijke voorbeelden van de rooms-katholieke kerkmuziek van de eerste helft van de twintigste eeuw. In tegenstelling tot veel tijdgenoten schrijven ze beide in een gematigd modern, Frans beïnvloed idioom.

Diederik van der Laag (1991) – Der Blinde

Der Blinde werd in 2022 voor Esquire gecomponeerd. De tekst is van de beroemde Tsjechisch-Duitse dichter Rainer Maria Rilke.

Jehan Alain (1911-1940) – Andante

De orgelwerken van Jehan Alain nemen in het Frans-romantische orgellandschap een bijzondere plaats in. De werken van Alain kenmerken zich vaak door exotische harmonieën en ritmes en hebben een geheel eigen klankkleur. Het Andante en de Postlude bestaan beide uit lang aangehouden tonen, die samen met de daaromheen gevlochten melodieën een hallucinant effect hebben. De melodieën in de Postlude betreffen de gregoriaanse gezangen voor de completen, het getijdengebed aan het einde van de dag.

Francis Poulenc (1899-1963) – Quatre petites prières de Saint François d’Assise

Deze vier korte stukken gelden als standaardrepertoire voor mannenkoren. Hoewel de samenklanken op zich lang niet altijd eenvoudig in het gehoor liggen, zijn deze motetten van Poulenc van een buitenaardse schoonheid die niet vaak geëvenaard is.

Jehan Alain – Postlude pour l’office de complies