Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Sweelinck Festival 2021 – Orgelconcert – van Sweelinck tot Bach I

Klaas Stok, Baderorgel

12 september 2021 @ 16:00 17:00

Aanvang: 16:00u
Toegang: € 15,-

J.P. Sweelinck – ‘der Hamburger Organistenmacher
In 2021 is het 400 jaar geleden dat de in Deventer geboren Jan Pieterszoon Sweelinck overleed. In Zutphen en Deventer zal hier de komende maanden veel aandacht aan besteed worden. Sweelinck wordt gezien als de grootste componist die Nederland heeft voortgebracht. Dat hij in 2021 volop in de schijnwerpers zal staan is dan ook niet meer dan vanzelfsprekend. Hij verdient deze aandacht niet alleen door zijn belang als componist van tal van prachtige composities, hij was ook internationaal van grote betekenis voor de ontwikkeling van de vocale en instrumentale muziek. Zijn roem strekte tot ver over de landsgrenzen. Met name uit Duitsland kwamen jonge organisten naar Amsterdam om les te nemen bij deze vermaarde organist en pedagoog. Op een bepaald moment waren in alle hoofdkerken van Hamburg leerlingen van Sweelinck als organist werkzaam. Dit leverde hem de eretitel “Der Hamburger Organistenmacher” op. 

Klaas Stok, organist/dirigent, is evenals Sweelinck, geboren in Deventer. Hij is de vaste bespeler van het orgel van de Walburgiskerk te Zutphen. Met de bouw van dit orgel, dat als een van de mooiste van Nederland wordt beschouwd, werd in 1643 -vlak na het overlijden van Sweelinck – begonnen. Als voorproefje op het Sweelinckjaar bracht de Stichting Henrick Baderorgel recentelijk de CD Organ Works uit met tal van hoogtepunten uit zijn composities, uitgevoerd door Klaas Stok op het Baderorgel. 

Klaas Stok

Als organist won Klaas Stok vele prijzen en gaf concerten in binnen- en buitenland.
Als dirigent is hij werkzaam bij verschillende professionele koren. Hij was jarenlang als koorleider verbonden aan het Nederlands Kamerkoor. Hij dirigeerde vele concertseries met koormuziek vanaf de zestiende tot de eenentwintigste eeuw, waaronder wereldpremières van Kancheli en Kagel. Van 2015 tot 2020 was hij als koorleider verbonden aan het Groot Omroepkoor en sinds 2018 is hij chef-dirigent van het NDR Vocaal Ensemble (voorheen NDR Chor) in Hamburg. Hij programmeert daar een eigen serie, deels in de Elbphilharmonie in Hamburg, met zowel a capella-concerten als werken met orkest. Ook maakt hij opnames voor radio en CD.

Programma

D. Buxtehude (1637-1707) 
– Praeludium in C-dur BWV 137
– Komm Heiliger Geist, Herre Gott BWV 199

Heinrich Scheidemann ( ca. 1595-1663)
– Erbarm dich mein, O Herre Gott  (twee verzen)

J.P. Sweelinck (1562-1621) 
– Fantasia hexachordum
– Almande Gratie (More Palatino)

Georg Böhm (1661-1733) 
– Herr Jesu Christ dich zu uns wend                            

J.S. Bach (1685-1750)
– Erbarm dich mein, O Herr Gott BWV 721 
– Praeludium en Fuga C-dur, BWV 547

€15