Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Sweelinck Festival 2021 – Workshop vocale en instrumentale muziek uit de tijd van Sweelinck

o.l.v. Johannette Zomer en Marike Tuin, begeleiding op klavecimbel Pauline Schenck

september 18 @ 10:30 21:30

Aanvang: 10:30 uur
Prijs deelname workshop + avondconcert: € 50,-

Johannette Zomer en Marike Tuin geven een workshop rond de muziek die in de tijd van Sweelinck in huiselijke kring en de zogenaamde “Collegium Musicum” – ensembles van goede amateurmusici – werd uitgevoerd. Het repertoire zal bestaan uit kamermuziek uit de tijd van Sweelinck in diverse vocale en instrumentale ensembles, met componisten als Sweelinck, Huygens, van Eyck, Scheidt en Monteverdi. Deze workshop staat open voor amateurmusici die een instrument bespelen (viool, cello, viola da gamba, blokfluit, traverso, fagot, klavecimbel, luit) of solistisch zingen. De dag wordt afgesloten door een presentatieconcert en aansluitend een Kaarsenkroonconcert – beiden in de Walburgurgiskerk – waar de muziek van Constatijn Huygens centraal zal staan.

Johannette Zomer

De Nederlandse sopraan Johannette Zomer begon in 1990 haar zangopleiding bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In juni 1997 behaalde zij haar diploma Uitvoerend Musicus. En sindsdien ontving ze coaching van Diane Forlano (London) en Marlena Malas (New York).
Het repertoire van Johannette reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. Zij werkte daarom niet alleen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, René Jacobs, Reinard Goebel en Paul McCreesh, maar ook met dirigenten als Kent Nagano, Ivan Fischer, Daniel Harding, Valery Gergiev, Reinbert de Leeuw en Peter Eötvös. Verder geeft Johannette regelmatig recitals met zowel theorbist Fred Jacob als forte-piano specialist Arthur Schoonderwoerd.
In 2013 richtte zij haar eigen ensemble het Tulipa Consort op, waarmee zij reeds optrad op de Göttinger Festspiele en met Bart Schneemann in Amsterdam.

Marike Tuin

Marike Tuin studeerde barokcello aan het Conservatorium van Amsterdam bij Wouter Moller en Jaap ter Linden en viola da gamba aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Philippe Pierlot en Anneke Pols. Ze volgde masterclasses bij o.a. Jordi Savall, Wieland Kuijken, Roel Dieltiens en Reinhard Goebel. Ook leerde ze veel in orkestprojecten met o.a. Gustav Leonhardt, Philippe Herreweghe en Jos van Immerseel. De afgelopen jaren speelde Marike als celliste en gambiste in ensembles als het Margaretha Consort, het Apollo ensemble en het Orkest van het Oosten, en ze heeft haar eigen cellokwartet, Gut Feelings. Verder ontleende ze veel inspiratie aan het werken met musici als Ton Koopman, Malcolm Proud (Ierland), Klaas Stok en Jan Willem de Vriend.

Pauline Schenck

Pauline Schenck studeerde hoofdvak klavecimbel aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Later verdiepte zij zich in het orgelspel en was enige tijd werkzaam als cantor. Ze heeft een passie voor zang, en begeleidt veel zangers, zowel in solorepertoire als in oratoria. Zij is vaste continuospeler (klavecimbel en kistorgel) van het van Wassenaer-consort. 
Pauline is actief in verschillende kamermuziekformaties, bijvoorbeeld ensemble Palette en il Presente. Nu en dan maakt ze uitstapjes naar 20e eeuwse muziek en improvisatie. Daarnaast heeft Pauline een bloeiende lespraktijk voor continuo- en solospel, met leerlingen uit de wijde omtrek. 

In 2021 zal een cd verschijnen met klavecimbelwerken van D’Anglebert. Ook brengt ze een programma met werken van Sweelinck. 

Locatie workshops: Proeflokalen, Vispoortplein 16, 7201 ET Zutphen
Dagindeling:
10.30 ontvangst en kennismaking
11.00 eerste deel workshops
12.30 pauze
13.30 tweede deel workshops
15.00 pauze
15.30 derde deel workshops
17.00 pauze
19.00-19.45 presentatieconcert workshops (in de Walburgiskerk)
20.00 afsluitend Kaarsenkroonconcert (in de Walburgiskerk)

Bij opgave aangeven:
– welk instrument speel je?
– wat heb je als muzikale ervaring, inclusief enkele voorbeelden van stukken die je kan spelen?
– op welke toonhoogte staat het instrument dat bespeeld wordt (415 of 440)?

– de muziek wordt toegestuurd en moet thuis worden voorbereid, definitieve keuze wordt gemaakt na opgave deelnemers
– opgave vóór 1 september
– maximaal plaats voor 8 ensembles

Prijs : €50 voor de hele dag en het concert, inclusief koffie/thee 

€50