Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Sweelinck Festival 2021 – Kaarsenkroonconcert

Johannette Zomer, sopraan en Marike Tuin, viola da gamba

18 september 2021 @ 20:00 21:30

Aanvang: 20:00u
Toegang: € 15,-

Muziek van Nederlandse componisten uit de tijd van Sweelinck, o.a. de Pathodia Sacra et Profana van Constantijn Huygens

Johannette Zomer

De Nederlandse sopraan Johannette Zomer werkte eerst enige jaren als microbiologisch analiste alvorens zij in 1990 haar zangopleiding begon bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In juni 1997 behaalde zij haar diploma Uitvoerend Musicus. En sindsdien ontving ze coaching van Diane Forlano (London) en Marlena Malas (New York).

Het repertoire van Johannette reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. Zij werkte daarom niet alleen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, René Jacobs, Reinard Goebel en Paul McCreesh, maar ook met dirigenten als Kent Nagano, Ivan Fischer, Daniel Harding, Valery Gergiev, Reinbert de Leeuw en Peter Eötvös. Verder geeft Johannette regelmatig recitals met zowel theorbist Fred Jacob als forte-piano specialist Arthur Schoonderwoerd.

Johannette Zomer maakte haar operadebuut bij de Nationale Reisopera in oktober 1996, toen ze de page Tebaldo vertolkte in Guiseppe Verdi’s Don Carlo. Sindsdien stond zij meerdere malen op de operabühne in rollen als Belinda, Pamina, Euridice, Dalinda en Ilia maar ook als Mélisande en Amanda (in Ligeti’s ‘Le Grand Macabre’). In 2008 nam Johannette in een nieuwe kamermuziekversie van Rossini’s Il Turco in Italia bij het Nederlands Blazers Ensemble beide vrouwelijke hoofdrollen voor haar rekening (Zaida en Fiorilla). In 2009 maakte Johannette haar debuut bij de Nederlandse Opera in Ercole Amante van F. Cavalli, onlangs nam zij twee rollen voor haar rekening in Rameau’s Platée o.l.v. René Jacobs, eveneens bij de Nederlandse Opera.

Regelmatig verleent zij medewerking aan CD-opnames. Een paar van haar laatste projecten zijn de cd met Bach cantates (begeleid door het Engelse ensemble Florilegium) waarvoor zij in 2008 een Edison ontving, de cd L’Esprit Galant, waarop zij met Fred Jacobs de ontwikkeling van het 17e eeuwse Franse lied laat horen en de cd Love & Madness, waarop zij samen met hoboïst Bart Schneemann Händel-aria’s ten gehore brengt.

In 2013 richtte zij haar eigen ensemble het Tulipa Consort op, waarmee zij reeds optrad op de Göttinger Festspiele en met Bart Schneemann in Amsterdam.

Marike Tuin

Marike Tuin studeerde barokcello aan het Conservatorium van Amsterdam bij Wouter Moller en Jaap ter Linden en viola da gamba aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Philippe Pierlot en Anneke Pols. Ze volgde masterclasses bij o.a. Jordi Savall, Wieland Kuijken, Roel Dieltiens en Reinhard Goebel. Ook leerde ze veel in orkestprojecten met o.a. Gustav Leonhardt, Philippe Herreweghe en Jos van Immerseel. De afgelopen jaren speelde Marike als celliste en gambiste in ensembles als het Margaretha Consort, het Apollo ensemble en het Orkest van het Oosten, en ze heeft haar eigen cellokwartet, Gut Feelings. Verder ontleende ze veel inspiratie aan het werken met musici als Ton Koopman, Malcolm Proud (Ierland), Klaas Stok en Jan Willem de Vriend.

€15