Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Sweelinck Festival 2021 – Kaarsenkroonconcert

Johannette Zomer (sopraan), Marike Tuin (viola da gamba) en Mike Fentross (theorbe)

september 18 @ 20:00 21:30

Aanvang: 20:00u
Toegang: € 15,-

Muziek van Nederlandse componisten uit de tijd van Sweelinck, o.a. de Pathodia Sacra et Profana van Constantijn Huygens
De vocale psalmcomposities, de wereldlijke liederen en veel instrumentale werken waren bedoeld voor de huiselijke kring. Zo’n gezelschap van muziekminnende burgers stond vaak onder leiding van een componist en werd een “Collegium Musicum” genoemd. De beroemde Constatijn Huygens kende Sweelinck en speelde mee in zijn Collegium Musicum te Amsterdam. Ook componeerde hij zelf prachtige psalmcomposities voor solostem en luit. De bekende in Zutphen woonachtige sopraan Johannette Zomer, samen met gambiste Marike Tuin en theorbespeler Mike Fenntross geven een Kaarsenkroonconcert waarin muziek van Nederlandse componisten uit de tijd van Sweelinck centraal zullen staan.

Johannette Zomer

De Nederlandse sopraan Johannette Zomer werkte eerst enige jaren als microbiologisch analiste alvorens zij in 1990 haar zangopleiding begon bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In juni 1997 behaalde zij haar diploma Uitvoerend Musicus. En sindsdien ontving ze coaching van Diane Forlano (London) en Marlena Malas (New York).

Het repertoire van Johannette reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. Zij werkte daarom niet alleen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, René Jacobs, Reinard Goebel en Paul McCreesh, maar ook met dirigenten als Kent Nagano, Ivan Fischer, Daniel Harding, Valery Gergiev, Reinbert de Leeuw en Peter Eötvös. Verder geeft Johannette regelmatig recitals met zowel theorbist Fred Jacob als forte-piano specialist Arthur Schoonderwoerd.

Johannette Zomer maakte haar operadebuut bij de Nationale Reisopera in oktober 1996, toen ze de page Tebaldo vertolkte in Guiseppe Verdi’s Don Carlo. Sindsdien stond zij meerdere malen op de operabühne in rollen als Belinda, Pamina, Euridice, Dalinda en Ilia maar ook als Mélisande en Amanda (in Ligeti’s ‘Le Grand Macabre’). In 2008 nam Johannette in een nieuwe kamermuziekversie van Rossini’s Il Turco in Italia bij het Nederlands Blazers Ensemble beide vrouwelijke hoofdrollen voor haar rekening (Zaida en Fiorilla). In 2009 maakte Johannette haar debuut bij de Nederlandse Opera in Ercole Amante van F. Cavalli, onlangs nam zij twee rollen voor haar rekening in Rameau’s Platée o.l.v. René Jacobs, eveneens bij de Nederlandse Opera.

Regelmatig verleent zij medewerking aan CD-opnames. Een paar van haar laatste projecten zijn de cd met Bach cantates (begeleid door het Engelse ensemble Florilegium) waarvoor zij in 2008 een Edison ontving, de cd L’Esprit Galant, waarop zij met Fred Jacobs de ontwikkeling van het 17e eeuwse Franse lied laat horen en de cd Love & Madness, waarop zij samen met hoboïst Bart Schneemann Händel-aria’s ten gehore brengt.

In 2013 richtte zij haar eigen ensemble het Tulipa Consort op, waarmee zij reeds optrad op de Göttinger Festspiele en met Bart Schneemann in Amsterdam.

Marike Tuin

Marike Tuin studeerde barokcello aan het Conservatorium van Amsterdam bij Wouter Moller en Jaap ter Linden en viola da gamba aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Philippe Pierlot en Anneke Pols. Ze volgde masterclasses bij o.a. Jordi Savall, Wieland Kuijken, Roel Dieltiens en Reinhard Goebel. Ook leerde ze veel in orkestprojecten met o.a. Gustav Leonhardt, Philippe Herreweghe en Jos van Immerseel. De afgelopen jaren speelde Marike als celliste en gambiste in ensembles als het Margaretha Consort, het Apollo ensemble en het Orkest van het Oosten, en ze heeft haar eigen cellokwartet, Gut Feelings. Verder ontleende ze veel inspiratie aan het werken met musici als Ton Koopman, Malcolm Proud (Ierland), Klaas Stok en Jan Willem de Vriend.

Mike Fentross

Mike Fentross studeerde luit en barokgitaar bij luitpionier Toyohiko Satoh aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en was na het behalen van zijn diploma de eerste professionele barokgitarist in Nederland. Direct na zijn studie werkte hij als continuospeler in toonaangevende barokensembles, zoals Les Arts Florissants, Combattimento Consort Amsterdam en Al Ayre Español.  

In 1994 won hij het Van Wassenaer concours en in 1999 verscheen zijn solo-cd Chitarrone Virtuosi. Mike Fentross werkt in heel Europa als dirigent, solist en continuospeler. Tevens is hij artistiek leider van het ensemble La Sfera Armoniosa, dirigent van La Sfera Armoniosa Orchestra en hoofdvakdocent luit en basso continuo aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Programma

Muiderkring
Rozemont hoordij spelen noch singen – tekst van P.C. Hooft Schoon Prinsenoog, gewoon te flonkren
Klaghte der Prinsesse van Oranjen
tekst van Maria Tesselschade

Solo theorbe

Dartelavondt: O mijn gewenschte weelde – tekst van P.C. Hooft

Tijdgenoten
Godinne wiens minne mijn sinnen altijd
Friesche Lusthof
Lieffde int secreet
Een Amoureus Liedeken op de wijse van Denghelsche Fortuyn Mijn ziele treur – Valerius (1624)

Huygens als componist
Morte Dolce
Con la candida man
Riposta dalla finestra
De diplomaat Huygens
Laudate Dominum – C. Monteverdi
Se l’aura spira – G. Frescobaldi
Amarilli Mia Bella – G. Caccini
Anchor che col partire – R. Rogniono (1592) Quel sguardo sdegnosetto – C. Monteverdi

€15