Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Sweelinck Festival 2021 – Sweelinck, jazz uit de 17de eeuw

HOT – Het Orgel Trio, Steven Kamerman – klarinet, Dion Nijland – bas, Berry van Berkum – orgel

2 oktober 2021 @ 20:00 21:30

Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 15,-

Dit jaar 400 jaar geleden stierf de meest invloedrijke Nederlandse componist aller tijden – Jan Pieterszoon Sweelinck. Organisten uit heel Noordwest Europa kwamen naar hem toe om les bij hem te nemen. Zo was hij indirect van groot belang voor de ontwikkeling van zelfs Buxtehude en Johann Sebastian Bach. Behalve een geniaal componist was Sweelinck ook een briljant improvisator. Dit bracht het HOT trio op het idee om zijn beroemde liedvariaties te bekijken vanuit een hedendaags jazzperspectief. De manier waarop hij 17e-eeuwse liederen behandelt met variaties met vrijwel zeker een geïmproviseerde oorsprong, verschilt in feite niet zo veel van de manier waarop muzikanten als Miles Davis het Great American Song-boek benaderden: liedjes die in zijn tijd bij iedereen bekend waren. Maar HOT zoekt natuurlijk ook altijd naar een eigentijdse kijk, op zoek naar ruimtegebruik en verrassende klankontwikkelingen. Met ‘Sweelinck’ brengt HOT jazz uit de 17e eeuw.

HOT Het Orgel Trio

HOT Het Orgel Trio
Jazz op het orgel? HOT bewijst dat het kan! Met de gloedvolle rietblazer Steven Kamperman en veelzijdige contrabassist Dion Nijland laat organist Berry van Berkum de indrukwekkende geluidsfabriek bulderen, schuren en zinderen. Met een programma waarin herkenning en avontuur hand in hand gaan trekken de drie musici daarbij het publiek mee op een reis door de ruimte. Orgelpedaaltonen vullen de hele kerk, een echoënde altklarinet uit de verte en het sonore geluid van een bassnaar direct naast je stoel. HOT bespeelt met haar repertoire voortdurend de ruimte. De weldadige galm van de kerk wordt optimaal benut voor gedragen stukken die langzaam naar grote hoogten opklimmen. De instrumentalisten bewegen zelf ook, op zo’n manier dat het lijkt of de ruimte zelf in beweging komt. Ritmische stukken leiden tot klankwatervallen en zorgen voor een prachtig contrast. Drie ras improvisatoren laten horen dat elk muzikaal moment op iedere plek weer een andere glans krijgt. En een kerk is hiervoor natuurlijk de plek bij uitstek! 

HOT verraste met eerdere projecten rond jazz legende Charlie “Bird”Parker en Duke Ellington. In deze projecten werden de composities van Parker en Ellington ontleed en versleuteld tot nieuwe composities. De CD’s Bird & Beyond en Reflections of Duke kregen vele lovende recensies.  Zij spelen sinds 2015 in vele kerken en op festivals in binnen- en buitenland. o.a. “Toulouse les Orgues” in Zuid Frankrijk en het “Transition Festival” in Tivoli Vredenburg Utrecht.

Programma “Standards of Sweelinck ” 

Ballo del Granduca,  bewerking S.Kamperman

Engelse Fortuyn I, bewerking B.van Berkum

Onder een linde groen, bewerking D.Nijland

Ick voer al over Rhijn, bewerking B.van Berkum

Malle Sijmen, bewerking S.Kamperman

Pavana lachrimae, J.P.Sweelinck ( improvisatie HOT)

More palatino, bewerking D.Nijland

Engelse Fortuyn II, bewerking B.van Berkum

Poolsche Dans, bewerking S.Kamperman

Mein junges Leben hat ein End’. Bewerking S.Kamperman

Pavana Hispanica, bewerking B.van Berkum

Let op: voor dit concert heeft u een coronatoegangsbewijs nodig via de CoronaCheck app of op papier. Meer informatie over hoe u dit regelt vindt u op deze website-pagina van de Rijksoverheid.

€15