Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Mariavespers – Monteverdi

8 oktober 2021 @ 20:00 22:00

Margaretha Consort met koor, instrumentalisten en Monteverdi-orgel

Toegang € 25,- / ( eerste rang € 35,- uitverkocht)

Het Margaretha Consort bestaat dit jaar 10 jaar! En om dat te vieren is er nauwelijks iets feestelijkers te bedenken dan een uitvoering van de Mariavespers van Claudio Monteverdi.

Luister hier naar een introductie-fragment: https://youtu.be/9-EFLDHRZhs


Dit monumentale werk staat al diezelfde 10 jaar op het lijstje van artistiek leider Marit Broekroelofs en nu komt het er dan eindelijk van.
Het stuk heeft een feestelijk karakter en vraagt om een bijzondere bezetting: 12 vocalisten en een instrumentaal ensemble dat bestaat uit 2 violen, 2 fluiten, 4 viola da gamba’s, 3 cornetto’s , 3 baroktrombones en verder ‘organo di legno’, theorbe en harp.

En dat orgel is wel iets bijzonders. Monteverdi schrijft over een ‘organo di legno’, een orgel dat alleen uit houten pijpen bestaat en daardoor een lieflijke klank heeft. Maar veel meer dan dat is er niet bekend en hoe het orgel dat Monteverdi beschrijft er precies uit heeft gezien, weten we dus niet. Collega Krijn Koetsveld heeft er studie naar gedaan en hij klopte aan bij het Nationaal muziekinstrumenten Fonds met idee om een orgel te laten bouwen. Het NMF gaf hieraan gehoor en startte een uitgebreid traject dat begin 2020 resulteerde in dit unieke instrument.
Zo is dit orgel een samenvloeisel van alle kennis die we hebben uit historische bronnen, jarenlange ervaring met de muziek van Monteverdi én de kennis en kunde van orgelbouwers Henk en Niels Klop uit Garderen. Bekijk hier een video over de bouw van dit prachtige instrument.
Het Margaretha Consort heeft het voor elkaar gekregen dit mooie orgel te mogen gebruiken voor de concerten in oktober (met dank wederom aan het NMF).

Margaretha Consort

Het Margaretha Consort is een professioneel barokorkest met dito zangers en samen nemen zij de bezoekers mee terug in de tijd. De inspirerende muzikale leiding is in handen van Marit Broekroelofs, celliste en gambiste. Zij weet met haar ensemble altijd de harten van de bezoekers te raken.

BEZETTING
MARGARETHA CONSORT

Dirigent – Nicolas Fink
Cecilia Clares Clares, Roger Junyent i Balasch – viool
Frank Wakelkamp, Ricardo Rodriguez, Marike Tuin, Marit Broekroelofs – viola da gamba
Doron Sherwin, Josué Melendez, Marleen Leicher – cornetto
Matthijs van der Moolen, Henry van Engen, Bart Vroomen – sackbut
Jorge Lopez-Escribano, Maximilian Erhardt, David Mackor – basso continuo

MARGARETHA CHOIR
Marjon Strijk, Margreet Rietveld, Hanneke Baan, Channe Visscher – sopraan
Helena Poczykowska, Daniel Elgersma – alt
Kevin Skelton, Jason McStoots, Carlos Monteiro – tenor
Gunther Vandeven, Marcel van Dieren, Clemens Broekroelofs – bas

Marit Broekroelofs is de artistieke drijvende kracht achter het Margaretha Consort. Zij bedenkt de programma’s en zoekt daar de juiste mensen bij. Om dat goed en evenwichtig te kunnen doen verdiepte zij zich in het dagelijks leven van mensen en vooral musici uit de 16e en 17e eeuw. Het is haar stellige overtuiging dat je, om je deze muziek helemaal eigen te kunnen maken, als het ware in de huid van deze mensen moet kruipen. Dat betekent dat je je bekwaamt  in o.a. Latijn, geschiedenis, filosofie, retorica en natuurlijk polyfonie. Want hoe kun je ooit beter de muziek verstaan en uitvoeren dan wanneer je weet wat de mens van toen meemaakte, wat hij dacht, wat hem bezighield?  
Naast deze artistieke filosofieën organiseert Marit ook als zakelijk leider het reilen en zeilen van het Margaretha Consort, daarbij bijgestaan door het stichtingsbestuur en een aantal enthousiaste vrijwilligers.

Reserveren: als u hieronder op de button Reserveren klikt wordt u doorgelinkt naar de website van KlassiekeMuziek.nl waar u toegangskaarten kunt reserveren.