Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Sweelinck Festival 2021 -Workshop Koormuziek Sweelinck

o.l.v. Klaas Stok en Roelien van Wageningen

23 oktober 2021 @ 10:30 21:30

Aanvang: 10:30u
Prijs deelname workshop + avondconcert: € 50

Korendag rond de vocale muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck. Hoewel hij de belangrijkste componist van koormuziek is die Nederland heeft voortgebracht, waaronder bewerkingen van alle 150 psalmen, wordt zijn muziek nauwelijks uitgevoerd. Amateurzangers die zelfstandig hun partij voorbereiden, maken onder leiding van dirigent Klaas Stok en zangeres Roelien van Wageningen kennis met dit bijzondere repertoire. De workshop wordt afgesloten met een presentatieconcert door de deelnemers. Aansluitend is er een concert met het NDR Vocaal Ensemble, het professionele koor uit Hamburg waar Klaas Stok chef-dirigent van is. 
Het repertoire voor de workshop zal bestaan uit een keuze uit de Cantiones Sacrae, de psalmen en de wereldlijke koorwerken van Sweelinck. Een definitieve keuze wordt gemaakt na opgave van de deelnemers.

Klaas Stok

Klaas Stok is organist en dirigent. Als organist won hij vele prijzen en gaf concerten in binnen- en buitenland. Hij is stadsorganist van Zutphen, waar hij het beroemde Bader-orgel bespeelt. Hij is artistiek verantwoordelijk voor de concertserie van de Stichting Henrick Bader Orgel. Hij speelde en dirigeerde vele concerten voor deze stichting en bracht CD’s uit met o.a. de Schübler-Chorãle van J.S. Bach en recentelijk de CD Organ Works met werk van J.P. Sweelinck.
Als dirigent is hij werkzaam bij verschillende professionele koren. Hij was jarenlang als koorleider verbonden aan het Nederlands Kamerkoor. Hij dirigeerde vele concertseries met koormuziek vanaf de zestiende tot de eenentwintigste eeuw, waaronder wereldpremières van Kancheli en Kagel.
SInds 2015 is hij als koorleider verbonden aan het Groot Omroepkoor en sinds 2018 is hij chef-dirigent van het NDR Vocaal Ensemble in Hamburg. Hij programmeert daar een eigen serie, deels in de Elbphilharmonie in Hamburg, met zowel a capella-concerten als werken met orkest. Daarnaast is hij docent koordirectie aan het ArtEZ-conservatorium te Zwolle. 

Roelien van Wageningen

De alt-mezzosopraan Roelien van Wageningen studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Ook volgde ze masterclasses bij Bernard Kruysen en Miranda van Kralingen. Roelien was als soliste te horen in oratoria en cantates, waaronder de Matthäus-Passion en de Johannes-Passion van J.S. Bach, de Mis in A van J.S. Bach, het Requiem van Mozart, de Petite Messe Solennelle van Rossini en het Requiem van Duruflé. Roelien van Wageningen heeft een aantal liedrecitals gegeven waarin liederen zijn opgenomen uit verschillende periodes, van barok tot hedendaags repertoire. In Frankrijk zong ze in een vroege opera van Caccini. Roelien zingt tevens in verschillende ensembles en koren, zoals het koor van de Nederlandse Reisopera en het Groot Omroepkoor.

Locatie workshop: Walburgiskerk en Proeflokalen, Vispoortplein 16, 7201 ET Zutphen
Dagschema:
10.30 ontvangst en kennismaking
11.00 Samen inzingen en verkennen repertoire, daarna splitsen in groepen
12.30 pauze
13.30 tweede deel: groepsrepetities
15.00 pauze
15.30 derde deel: tutti-repetitie Walburgiskerk
17.00 pauze
19.00-19.45 presentatieconcert 
20.00 afsluitend concert met het NDR-Vocaal Ensemble

Bij opgave aangeven:
aangeven wat je koorervaring is
stemsoort (bas, tenor, alt, sopraan)
in staat zijn zelf thuis de partijen in te studeren
opgave voor 1 oktober via www.baderorgel.nl/workshops

Prijs : €50 voor de workshop (incl. koffie/thee) + het avondconcert  

€50