Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Sweelinck Festival 2021 – Gesualdo Consort

Gesualdo Consort en Klaas Stok, Baderorgel

13 oktober 2021 @ 20:00 21:30

Aanvang: 20:00 uur
Toegang: € 25

Het Gesualdo Consort Amsterdam, een internationale groep vocalisten gespecialiseerd in de uitvoering van oude muziek, brengt onder leiding van Harry van der Kamp bijzondere programma’s in kleine vocaal-instrumentale bezetting waarin het nieuw licht laat schijnen op oude muziek van de laatste 700 jaar. De naamgever van het ensemble is Carlo Gesualdo da Venosa, Napolitaans edelman en oorspronkelijk musicus die rond 1600 als een Janusfiguur op de drempel der tijd terugblikt op de oude stijl (prima prattica) en vooruitziet naar de nieuwe stijl (secunda prattica) en met zijn madrigalen en motetten ons tot op de dag van vandaag inspireert.

Het Gesualdo Consort Amsterdam voert het onbegeleide madrigaal, de moeder van onze expressieve westerse muziek, hoog in zijn vaandel. Tot de kern van het ensemble horen zangers als Stephanie Petitlaurent (sopraan), Nele Gramß (sopraan), Marnix De Cat (altus), Marcel Beekman (tenor), Harry van Berne(tenor) en Harry van der Kamp (bas) en voor deze gelegenheid aangevuld met Terry Wey (altus) en Kees-Jan de Koning (bas) om 8-stemmige polyfone zang mogelijk te maken.

Het Gesualdo Consort Amsterdam heeft bij diverse CD-labels unieke opnames uitgebracht die in vaktijdschriften allen hooggeprezen zijn.
Bijzondere aandacht gaat momenteel uit naar het meerjarige project Het Sweelinck Monument, de registratie van de complete vocale werken van Jan Pieterszoon Sweelinck, welke voor het overgrote deel nooit eerder zijn opgenomen. Het Sweelinck Monument bestaat uit drie afdelingen, verdeeld over zes CD-boeken met in totaal 17 cd’s. Deel I van Het Sweelinck Monument, De Wereldlijke Werken, is inmiddels bekroond met een EDISON KLASSIEK 2009.

Hoogtepunt van de vocale composities van Sweelinck zijn de bewerkingen van alle 150 psalmen die van zijn hand verschenen. In het concertprogramma zal het Gesualdo Consort naast een dubbelcanon, een madrigaal en 2 liederen, een selectie van deze psalmen ten gehore brengen, afgewisseld met geïnspireerde improvisaties op het Baderorgel door Klaas Stok. 

Gesualdo Consort

PROGRAMMA

1. Dubbelcanon: Miserere mei Domine, SwWV 195
Canon a 4, 1618

2. Diligam te Domine, a8, SwWV 191
Lied ter ere van het huwelijk van de zeer beroemde en bekwame musicus de heer Johannes Stobaeus, uit het Pruisische Graudenz, hoog gewaardeerd muzikaal leider van de kathedrale tempel te Königsberg en van de koorschool in Kneiphof, de echtgenoot, en van de zeer voortreffelijke en zeer eerbare vrouwe Regina, de achtergebleven weduwe van de eerzame en geachte heer David Möller, eens burger van Königsberg, in godsvrucht gestorven, de echtgenote. In welluidende muziek voor acht stemmen gezet door Jan Pieterszoon Sweelinck te Amsterdam in welk oud voorvaderlijk stadgebied hij organist was van de grote kerk. 1617, 10 juli (Königsberg, Johann Schmidt).

3. Orgel: improvisatie over Psalm 43

4. Psalm 43, a8: Revenge moy, pren la querelle (2 delen), SwWV 43
Uit: Derde Boek der Psalmen Davids, Amsterdam 1614

5. Madrigaal, a6 (2 delen); Chi vuol veder, SwWV 249
Uit: Ghirlanda de Madrigali, 1601 

6. Psalm 148, a8: Vous tous les habitans des cieux (5 delen), SwWV 148
Uit: Derde Boek der Psalmen Davids, Amsterdam 1614

7. Orgel: improvisatie over Psalm 148

8. Psalm 63, a6: O Dieu, je n’ay Dieu fors que toy, SwWV 63
Uit: Tweede Boek der Psalmen Davids, Amsterdam 1613

9. Chanson, a5; Susanne un jour, SwWV 208
Uit: Chansons, Antwerpen 1594

10. Psalm 113, a8: Enfans, qui le Seigneur servez (2 delen), SwWV 113
Uit: Derde Boek der Psalmen Davids, Amsterdam 1614

11. Orgel: improvisatie over Psalm 61

12. Psalm 61, a8: Enten pourquoy je m’escrie (2 delen), SwWV 61
Uit: Tweede Boek der Psalmen Davids, Amsterdam 1613

€25

Let op: voor dit concert heeft u een coronatoegangsbewijs nodig via de CoronaCheck app of op papier. Meer informatie over hoe u dit regelt vindt u op deze website-pagina van de Rijksoverheid.