Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

A German Christmas – Barok Kerstconcert

december 6 @ 20:00 22:00

Margaretha Consort met koor, Baderorgel en samenzang

Toegang € 25,-

Op vrijdag 6 december a.s. is de imposante Walburgiskerk in Zutphen het toneel voor een indrukwekkende gebeurtenis: een Kerstnachtdienst zoals die rond 1640 plaats had kunnen vinden…. Het Margaretha Consort nodigt u van harte uit om deze avond bij te wonen en zo samen op weg te gaan naar Kerst!

Het Margaretha Consort is een professioneel barokorkest met dito zangers en samen nemen zij de bezoekers mee terug in de tijd. De inspirerende muzikale leiding is in handen van Marit Broekroelofs, celliste en gambiste. Zij weet met haar ensemble altijd de harten van de bezoekers te raken – en daar zal de prachtige klank van het monumentale Baderorgel van de Walburgis zeker aan meewerken.

Margaretha Consort

Tijdens het kerstconcert klinken bekende advents- en kerstliederen zoals Nun komm der Heiden Heiland, er is een roos ontloken, in dulci Jubilo en anderen. Koormuziek wordt afgewisseld met instrumentale delen, solisten, prachtige orgel-solo’s en … u kunt zelf ook mee doen!  Het publiek wordt namelijk van harte uitgenodigd om sommige liederen mee te zingen, in het programmaboekje wordt dat duidelijk aangeven. Zo bent u niet allen toehoorder maar ook onderdeel van het geheel.

PROGRAMMA
Praeludium in g-moll  – Franz Tunder
Nun Komm der Heiden Heiland –  Michael Praetorius
Es ist ein Ros entsprungen – Michael Praetorius
Veni veni Emmanuel –  Frank Wakelkamp
Puer natus in Bethlehem –  Michael Praetorius
O Jesu Dulcissime –  Franz Tunder
Gaudete, Christus est natus – Anonymus

PAUZE

Nobilissime Jesu – Albérik Mazák
Quem Pastores laudavere – Michael Praetorius
Wie schön leuchtet der Morgenstern – Michael Praetorius
Maria durch ein Dornwald ging – Traditional
In dulci Jubilo – Michael Praetorius
Vater Unser im Himmelreich – Michael Praetorius
Heute ist Christus, der Herr, geboren – Heinrich Schütz
Vom Himmelhoch da komm ich her – H. Scheidemann

BEZETTING
MARGARETHA CONSORT
Marit Broekroelofs – diskantgamba en muzikale leiding
Frank Wakelkamp – altgamba
Ricardo Rodriguez Miranda – basgamba
Marike Tuin – violone
Jorge Lopez-Escribano – kistorgel
Gerrit Hoving – kerkorgel
Channe Visscher – percussie

MARGARETHA CHOIR
Marjon Strijk, Margreet Rietveld, Hanneke Baan – sopraan
Helena Poczykowska, Marian Dragt – alt
Sebastian Brouwer, Carlos Monteiro – tenor
Gunther Vandeven, Marcel van Dieren – bas

Marit Broekroelofs is de artistieke drijvende kracht achter het Margaretha Consort. Zij bedenkt de programma’s en zoekt daar de juiste mensen bij. Om dat goed en evenwichtig te kunnen doen verdiepte zij zich in het dagelijks leven van mensen en vooral musici uit de 16e en 17e eeuw. Het is haar stellige overtuiging dat je, om je deze muziek helemaal eigen te kunnen maken, als het ware in de huid van deze mensen moet kruipen. Dat betekent dat je je bekwaamt  in o.a. Latijn, geschiedenis, filosofie, retorica en natuurlijk polyfonie. Want hoe kun je ooit beter de muziek verstaan en uitvoeren dan wanneer je weet wat de mens van toen meemaakte, wat hij dacht, wat hem bezighield?  
Naast deze artistieke filosofieën organiseert Marit ook als zakelijk leider het reilen en zeilen van het Margaretha Consort, daarbij bijgestaan door het stichtingsbestuur en een aantal enthousiaste vrijwilligers.

In de pauze en na het concert is er ook gelegenheid de cd “A German Christmas – 17th century music for the time of Advent and Christmas” te kopen. Deze cd, die lovende recensies kreeg, kost tijdens concerten slechts € 10,-.