Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Dromen als Messiaen – La Nativité illuminée

december 13 @ 20:00 21:30

La Nativité du Seigneur van Messiaen met live-gegenereerde lichtbeelden.
Johan Luijmes op het Baderorgel

Toegang € 15,-

Wat als je klanken niet alleen hoort, maar ook ziet in kleur? De Franse organist en componist Olivier Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij zijn stukken componeerde. In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in deze bijzondere wereld waar klank en kleur samengaan. Stel je voor: een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op het orgel zelf.

Messiaens ‘La Nativité du Seigneur’, gebaseerd op het kerstverhaal, wordt uitgevoerd als nooit tevoren. De live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van ‘La Nativité du Seigneur’ in 1936. Blanc-Gatti, die bevriend was met Messiaen, was een van de grondleggers van het Musicalisme, een kunststroming waarbij schilders theorieën over het verband tussen klank en kleur in praktijk brachten.

De kleuranimaties in ‘Dromen als Messiaen’ worden gegenereerd op basis van de specifieke klankkleuren die bij elk orgel en bij elk stuk verschillend zijn. Zo is iedere uitvoering op elk orgel uniek. ‘Dromen als Messiaen’ wordt gerealiseerd door audiovisueel componist Marcel Wierckx, en musicus en beeldend kunstenaar Johan Luijmes, naar een idee van laatstgenoemde. De concertreeks is in de kersttijd in 2019 en 2020 in een twintigtal kerken in Nederland te bewonderen en te ervaren. Marcel Wierckx zorgt samen met verschillende stadsorganisten voor de uitvoeringen.

Johan Luijmes

Johan Luijmes

Johan Luijmes behaalde zijn diploma’s voor orgel bij Bert Matter aan de Hogeschool voor de kunsten te Arnhem. Aan het zelfde instituut studeerde hij af als beeldend kunstenaar. Luijmes was een van de oprichters van muziektheater de Plaats in Arnhem.

Vanaf 1995 is hij organist van de Eusebiuskerk in Arnhem en vanaf 2000 stadsorganist van Arnhem. Hij heeft een internationale concertpraktijk. Van 2002 -2009 leidde hij intro in situ, productiehuis voor hedendaagse muziek te Maastricht. Sinds de oprichting van het Orgelpark in Amsterdam in 2007 is Luijmes artistiek leider. Daarnaast was hij wissellector aan de Hogeschool Zuyd en is hij gastdocent op o.a. de Amsterdamse Rietveld academie. Sinds 2015 is Luijmes daarnaast artistiek leider van beeldengalerij Het Depot in Wageningen. Johan Luijmes heeft een bijzonder voorliefde om orgelconcerten te verrijken met elementen uit andere disciplines. Het feit dat Messiaen intuïtief klank en kleur verbond inspireerde Luijmes tot ‘Dromen als Messiaen’. Voor deze reeks zal hij als organist aantreden bij de première in de Eusebiuskerk en de performance in de Walburgiskerk te Zutphen.

Marcel Wierckx

Marcel Wierckx

Marcel Wierckx is een componist en audiovisuele kunstenaar die muziek en beeld maakt voor dans, concert, film en theater. Hij heeft samengewerkt met o.a. Metropole Orkest, Het Concertgebouw Orkest, Tin Men and the Telephone, Chunky Move, anoukvandijk dc, Dansgroep Amsterdam, Monica Germino, Timuçin Sahin, en Roderik de Man. Zijn werk wordt uitgevoerd bij grote internationale evenementen zoals ISCM World New Music Days, Melbourne Festival, Dance Massive Festival, Live.Code.Festival, MFRU International Festival of Computer Arts, en het International Computer Music Conference.  Zijn werk met Tin Men and the Telephone was genomineerd voor de Amsterdam Prijs voor de Kunst in 2016, en de dansvoorstelling An Act of Now met Chunky Move werd bekroond met The Age Critics Award in 2012. Wierckx is docent Live Electronische Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam en docent Compositie en Softwareontwerp aan het Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Dit project is mogelijk gemaakt door de subsidiënten:
Fonds Podiumkunsten·
BNG Cultuurfonds
Prins Bernhard Cultuurfonds
en de organisator Stichting Open Oor.
Meer informatie is te vinden op: www.dromenalsmessiaen.nl .