Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filmconcert

25 oktober 2019 @ 20:00 21:30

Film Der Golem (1920) i.s.m. het Luxor Theater, begeleid door Geerten van de Wetering op het Baderorgel

Aanvang: 20:00 uur
Toegang € 15,- 

Der Golem – Het monster van Praag
Een mensfiguur gemaakt uit klei en tot leven gewekt door een rabbijn. Dat is het verhaal van de Golem. De legende dateert van het vroege jodendom en kwam sindsdien in allerlei variaties terug. Zoals in de metafysische roman De Golem (1915) van de Oostenrijkse schrijver Gustav Meyrink, die zich baseerde op de verhalen over de 16e-eeuwse Rabbi Juda Löw ben Betsabel (1520-1609) uit Praag. 
Op basis van dit boek maakte filmregisseur Paul Wegener in 1920 Der Golem, wie er in die Welt kam, die op vrijdag 25 oktober in de Walburgiskerk te zien is, begeleid door organist Geerten van de Wetering op het Baderorgel. Het is een van de klassiekers van de expressionistische Duitse cinema en een staalkaart van wat de UFA-studio’s in Berlijn in hun mars hadden op het gebied van decor, animatie, licht en cameratechniek. 
Analoog aan de roman van Meyrink vertelt Wegener hoe in het Praag van de 16e eeuw Rabbi Löw uit klei een reusachtige golem kneedt om het getto te beschermen tegen het antisemitische regime van koning Rudolf II. Wanneer het hulpje van de rabbi de golem voor eigen doeleinden inzet, ontketent hij een Frankensteinachtig monster: als de grote vernietiger waart hij rond in het getto, ver buiten bereik van zijn schepper. Een klein meisje kan de golem onschadelijk maken. 

Der Golem – Het monster van Praag (1920)

Geerten van de Wetering studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel studeerde hij aan de Universität der Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Verdere improvisatielessen volgde hij bij Ansgar Wallenhorst en koordirectielessen bij Wiecher Mandemaker.

Geerten is organist van de Kloosterkerk te Den Haag en dirigent van het Woerdens Kamerkoor. Daarnaast is hij bestuurslid van Stichting Orgelstad Leiden en artistiek adviseur van Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk. Hij was finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem. In datzelfde jaar verscheen zijn eerste solo-cd, 1918 – Organ music from a new era, die in de pers enthousiast ontvangen werd.

Geerten heeft een breed repertoire met bijzondere interesse voor 20e eeuwse en hedendaagse muziek. Hij speelde premières van diverse Nederlandse composities, waaronder werken van Kate Moore, Klaas de Vries en Willem Boogman. Als solist concerteert hij in binnen- en buitenland, ook werkt hij regelmatig samen met koren en orkesten. Naast het orgel als solistisch instrument te presenteren, gaat Geerten graag de combinatie met andere kunstdisciplines aan om het orgel bij een breder publiek bekend te maken.