Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Orgelconcert

juli 5 @ 20:00 21:30

Reitze Smits, Baderorgel Muziek van o.a. Bach, Scarlatti en Smits 

Aanvang: 20:00 uur 
Toegang: €12,-

Reitze Smits, organist

Reitze Smits  (1956) studeerde orgel, improvisatie en compositie, muziekwetenschappen en klavecimbel. De interpretatie van barokmuziek en vooral de fascinatie voor de muziek van Bach, bepaalden jarenlang zijn belangstelling. Op internationale concoursen in Brugge, Toulouse en Nijmegen won hij daarmee prijzen. Met zijn barokensemble Concerto Strumentale trad hij op in belangrijke festivals. Als dirigent leidde hij koren en orkesten in o.m. Cantates en de Johannes Passie van Bach. Momenteel is zijn spel te zien en te beluisteren op allofbach.com.

Geïnspireerd door zijn werk als orgeldocent aan het Utrechts Conservatorium en het Lemmensinsituut in Leuven (B.), kregen improvisatie en de totale breedte van het orgelrepertoire weer de volle aandacht. Hij speelde concerten in de meeste Europese landen en gaf cursussen in o.m. Toulouse, Haarlem, Brno, Oundle en op Mallorca. Hij was gedurende lange tijd organist op historische orgels in Breukelen en Zaltbommel. 

Op CD-opnames verkent hij de raakvlakken van het repertoire tussen de verschillende toetsinstrumenten. Diverse orgelbewerkingen en eigen composities verschenen in druk. Van 2000 tot 2017 was hij artistiek leider van “Festival voor de Wind”. Dit festival combineerde het orgel met andere podiumkunsten, waarmee het orgel aan een breed publiek werd gepresenteerd.In 2010 ontving hij de Sweelinckprijs voor zijn verdiensten voor de orgelcultuur.

Programma:

1  Plein jeu R. Smits (*1956)
    Passing
2 Twee Sonates in Bes (K 472 en 473) D.Scarlatti (1685-1756)
3  Toccata, Adagio en Fuga in C (BWV 564) J.S.Bach (1685-1750)
4  Uit ‘Leipziger Choräle’: J.S.Bach
Herr Jesu Christ, dich zu uns wend(BWV 658)
An Wasserflüssen Babylon (BWV 653)
Komm Gott, Schöpfer, Heiliger Geist (BWV 667)
5 Twee Sonates in f (K 466 en 519) D.Scarlatti
6 Canto Baltica                                                                  R.Smits                                                                                          
    Jigg